PUBLICITAT

24 d’octubre del 2009

LEAR, LA DESLOCALITZACIÓ


La MAI, antiga empresa familiar de Valls, va prosperar i va donar feina a molta gent. Amb els anys esdevindria una altra empresa i finalment acabaria en mans de “Lear Corporation”, una multinacional nord-americana. A priori això podria ser una bona notícia, i segurament en el seu dia ho va ser. Un grup amb 150 empreses, espargides per més de 30 països arreu del mon amb més de 70.000 empleats és quelcom que sempre es fa escoltar. Era un potencial gens rebutjable, i més en una època que la industria automobilística portava una marxa que semblava imparable.

El fet que ara tanqui a Roquetes en la crisi de cavall que estem vivint i deixi més de 500 persones sense feina és un cop baix molt fort, però és que en èpoques de bonança em sona que la Lear ha anat deixant mal gust de boca a Valls, Cervera i Tortosa; és a dir, per allà on ha passat.

Ara i aquí es parla descaradament de deslocalització de l’empresa, és a dir, marxa a un país on la mà d’obra és més barata. Jo no tinc res a dir, perquè l’empresa té l’obligació de buscar rendibilitat, però els sindicats, que quan governen les esquerres es tornen sords, cecs i muts, potser sí que haurien de fotre un bon crit al cel en defensa dels treballadors.

No sé si va ser un encert acabar en mans d’una multinacional. Les empreses familiars també poden tenir problemes —i ho hem viscut també de ben a prop—, però tenen més tendència a la producció, menys inclinació a l’especulació i poca afició a la deslocalització.


(Diari de Tarragona 24-10-09)

2 comentaris:

  1. El més sagnant es que les administracions es van abocar en salvar els llocs de treball a la Nissan i Seat en les comarques barcelonines, i aquí de moment nomes son bones intencions buides de contingut.

    La MAI (sempre li direm així) es el corresponent en les nostres terres a les dos grans empreses automobilístiques de l’àrea de Barcelona.

    Pel demes, seria bo per tothom fugir del victimisme i obrar en conseqüència, quan més ens lamentem més cops ens vindran damunt. Crec que el 31 d’Octubre hi ha una manifestació a Tortosa, seria una bona oportunitat de fer-la molt gran.

    Una abraçada

    ResponElimina