PUBLICITAT

3 de maig del 2006

CANAL DE L'ALDEA CAMARLES





Joaquim Vilagrassa ha estat uns dels impulsors del projecte de reg del CANAL DE L’ALDEA CAMARLES i, avui és el president d’aquesta comunitat de regants.
Juntament amb altres propietaris han restaurat la comunitat, realment mai consolidada abans, i han aconseguit que la Generalitat inclogue aquest projecte dintre del Pla de Regs de tota Catalunya.
És una concessió vella de 1927 que mai ha tingut canal i, ara, desprès d’una sèrie de gestions amb propietaris, Generalitat, Regsa, “Confederación Hidrogràfica del Ebro” i ajuntaments afectats, s’han realitzat una sèrie d’estudis de sòl, s’està treballant en el cens informatitzat, un sistema modern basat en el SIG i en sistema cadastral, per ordenar totes les propietats per parcel·les, propietaris i cultius i tenim a punt de lliurar l’avantprojecte i l’estudi e l’impacte ambiental.
Hi ha previst el projecte constructiu per a finals del 2006, licitació d’obres i, el 2007, s’haurien de veure les primers màquines treballant per l’àrea regable.
Està previst que la primera àrea de rec sigui efectiva el 2008/2009.
En data 21-11-06 s'ha adjudicat el projecte de la captació, impulsió i bassa 1ª, a l'empresa Ibérica de Estudios e Ingenieria, SA PER 189.000 euros i terminin 9 mesos.
Alguns articles d’opinió del President de la Comunitat reflecteixen l’activitat i la il·lusió dels impulsors d’aquest projecte.



CANAL DE L’ALDEA CAMARLES

Ho recordo com una llarga i llunyana història, quasi una llegenda. Divendres 28 de setembre de 1.934 el Butlletí Oficial de la Generalitat de Catalunya publica la concessió d’un cabdal de 1.400 litres per segon, de l’any 1927, per regar una zona de secà entre Tortosa i El Perelló. Tot això queda lluny, però la realitat és que acabem de celebrar la Junta General Ordinària corresponent al 2005, amb el suport de quasi 600 propietaris que ja s’han registrat per recolzar el projecte, un centenar dels quals hi foren presents, juntament amb els responsables del Departament d’Agricultura. Aquesta és l’actualitat.
Enguany hem tornat a treballar a peu d’obra en nous sondeigs del sòl de tota l’àrea regable, així com de la zona de captació, a Font de Quinto, i a la ubicació de les tretze basses de reg i de les canonades principals. Ara es treballarà per aconseguir la declaració de l’impacte ambiental per poder tramitar la rehabilitació de la concessió a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Ens hem esforçat tot l’any per anar avançant i s’està complint el calendari previst per la Comunitat i pel Govern de la Generalitat, de forma que en el 2006 es farà l’adjudicació del projecte constructiu i la licitació d’obres per operar al 2007.
La credibilitat del projecte ha anat en augment i, aquell somni dels nostres avis, sembla que finalment serà realitat. Enguany, que ha estat un any d’una cruel sequera, a tots ens ha vingut al cap la falta que ens fa el Canal de L’Aldea Camarles.

(Diari Tarragona 10-1-06)


CANAL DE L’ALDEA CAMARLES
UNA REALITAT

He parlat moltes vegades d’aquest projecte de reg que, malgrat ser una concessió de l’any 1927, com he comentat també abastament, fins fa tres anys no s’ha mogut seriosament, a partir d’un grup de propietaris que ens vam reunir i, amb l’esforç de tots, vàrem aconseguir restaurar la Comunitat, legalitzar-la, fer que el Govern de la Generalitat ens prestés atenció per fer-se càrrec de la gestió d’un projecte de reg que assolirà quasi 6.000 Ha. en els termes de Tortosa, L’Aldea, Camarles, L’Ampolla i El Perelló.
La tasca més difícil ha estat el fer creïble el projecte perquè, després de sentir-ne parlar tant als nostres pares i als nostres avis, ningú es podia creure que això seria una realitat, després de quasi 80 anys.
Aquesta realitat, aquesta credibilitat, l’hem de basar, sobre tot, en la confiança que ens han dipositat quasi 600 propietaris que ja s’han registrat i ens han estat seguint i donant-nos suport en les assemblees informatives i en les dues Juntes Generals, animant-nos a continuar gestionant el projecte. Però la credibilitat ens la dona també el Govern de la Generalitat des del moment que ens inclou el projecte del “Canal de L’Aldea Camarles” dintre del Pla de Regs de Catalunya i s’encomana a Regsa, l’empresa de la Generalitat que gestiona els plans de reg de la Catalunya, la confecció de l’Avantprojecte, l’estudi de l’Impacte Ambiental, l’estudi del sòl (s’han fet més de 300 cates per totes les finques), l’estudi del terreny on anirà la captació (zona de Font de Quinto) i el terrenys on aniran emplaçades les 13 basses de reg.
L’últim treball que s’ha adjudicat, enguany, ha estat la confecció del cens informatitzat, un treball que ens permetrà tenir actualitzats la propietat, la dimensió, la situació i el cultiu de totes les finques de la zona regable.
Recentment hem celebrat la Junta General Ordinària del 2005, on s’ha informat de la feina feta enguany, s’han reforçar els ànims per continuar treballant i hem pogut constatat l’interès dels propietaris així com el Govern de la Generalitat, ambdós parts implicades, ben representades i presents a la Junta.
Per al 2006 s’haurà de confeccionar el projecte constructiu, per al que ja s’ha previst una partida als pressupostos del Govern de la Generalitat d’enguany.
Aquestes dades i tot el treball realitzat en aquestos tres primers anys, avalen la credibilitat de que parlava en un principi, que ens ha de portar al bon fi d’un projecte que representarà més riquesa per les nostres terres i, especialment, més riquesa per al nostre poble i per al nostres pagesos.
Enguany que no ha plogut a temps i ha estat un any de sequera, la pagesia que té cultiu de secà sap molt bé que, si haguéssim tingut el canal, enguany s’hagués salvat tota la collita. Això és el que pretenem. Aquí és on hem d’arribar.
Anem per feina que el “Canal de L’Aldea Camarles” és una realitat.

(Butlletí L’Aldea Gener 2006)

NOTíCIES L'ÀREA DE REG
En la Junta General Ordinària de desembre del 2005, ja es va informar que la CHE limitava l'àrea de reg justament al límit de la conca situada a l'altura dels barrancs de Sant Antoni i Gilet en els termes de L'Ampolla i de El Perelló, de forma que no es podia contemplar en aquesta fase les finques d'aquests municipis que estaven situats fora de la conca de l'Ebre, perque ès podia considerar un transvasament. En aquella mateixa junta geneal el president de la comunitat va informar als asistents que, una vegada tramitada la restauració de la concessió fins el límit de conca, es treballaria per ampliar la taca de reg a tota aquella àrea que ara es quedava exclosa. El DARP se'n ha fet ressò i aquests dies s'ha manifestat en sentit positiu, indicant que s'ampliarà per poder regar aquelles zones de L'Ampolla i de El Perelló.

(Agència Catalana de Notícies 21-11-2006)
El DARP ampliarà la taca de regadiu del canal Aldea-Camarles per incloure totes les zones regables de l'Ampolla i El Perelló
Jordi Marsal // ACN // 20.11.2006 18.50 h. Ref. 314065 // 3665 caràctersTortosa.-

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat ampliarà la taca de regadiu del projecte del canal Aldea-Camarles perquè pugui cobrir també les zones de reg previstes als termes municipals de l'Ampolla i el Perelló (Baix Ebre). Prop d'unes 400 hectàrees d'aquests termes no van ser incloses finalment al projecte perquè queden fora de la conca de l'Ebre, per evitar així que s'acabés qualificant de transvasament el canal.Tot i que quan, fa pocs anys, es va reactivar l'interès per posar de nou en marxa del projecte de canal Aldea-Camarles els regants contemplaven fer arribar l'aigua de reg fins tota la zona interior del terme de l'Ampolla i part del Perelló (fins el barranc del Molà), la controvèrsia davant el que es podia considerar un possible transvasament i les reaccions contràries que això podia ocasionar entre el moviment social que protestava contra el Pla Hidrològic Nacional va frenar aquestes intencions.I és que a partir del barranc de Sant Pere, al terme municipal de l'Ampolla, finalitza la conca de l'Ebre i comencen les conques internes de Catalunya. Per tant, portar aigua per regar fora de la conca de l'Ebre (part de l'Ampolla i bona part d'El Perelló formen part d'aquestes conques internes), podia ser tècnicament considerat un transvasament. Amb aquest argument, segons ha explicat el director dels serveis territorials del DARP, Antoni Espanya, el govern de la Generalitat, llavors en mans de CiU, va desestimar la idea 'per evitar suspicàcies amb la Plataforma en Defensa d e l'Ebre'.Ara però, i després de diferents acords plenaris de tots dos municipis (governats per CiU amb majoria absoluta) reclamant l'arribada del regadiu als seus termes municipals, el govern de la Generalitat vol esmenar aquesta situació, incorporant a l'encàrrec del projecte executiu un projecte complementari que permeti l'ampliació de la taca de reg a les zones de l'Ampolla i el Perelló.Aquest procediment es durà a terme, segons ha puntualitzat Espanya, tot evitant que es paralitzi la tramitació del projecte administratiu ja en marxa. 'Aniria un darrer de l'altre com si fossin dos fases. Així ningú es quedarà fora', ha explicat. 'Si diem a la CHE, ara, que el volem ampliar ens obligarà a fer un nou projecte. Hem dit als alcaldes que esperin i no es preocupin: no és qüestió de paralitzar les obres', ha afegit.El president de la Comunitat de Regants del canal l'Aldea-Camarles, Joaquim Vilagrasa, ha avalat la possibilitat de presentar en el futur aquest projecte addicional. El president dels regants, que han portat aquest tema amb total discreció, ha recordat que va ser la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre la que va impedir que el regadiu es desplegués en tota l'àrea prevista atès que 'només pot arribar al límit de conca' i això va forçar la presentació d'un projecte que se cenyís a aquests termes i que no inclou l'espai de l'Ampolla i del Perelló.En aquests moments l'avantprojecte del canal així com l'estudi d'impacte ambiental es troben en la seva 'fase final' i podrien ser aprovats en un termini d'entre 'dos i tres mesos', segons ha apuntat el mateix Espanya. Aquest calendari permetria encarregar els projectes executius aquest 2007 i començar les obres durant aquest mateix any vinent.Segons ha explicat Vilagrasa, a més, l'adjudicació del projecte constructiu del sistema de captació i bombament així com de la bassa 1 és imminent. El president de la Comunitat, que compta en aquests moments amb uns 3.200 socis, s'ha mostrat confiat també que les obres puguin començar finalment durant aquest proper 2007.Tot i disposar de concessió d'aigua des de principis de segle XX, el canal l'Aldea-Camarles encara no s'ha arribat a construir. El projecte aprovat contempla abastar unes 6.000 hectàrees per a reg de suport de cítrics i oliveres als termes de l'Aldea, Tortosa, Camarles, l'Ampolla i el Perelló (inicialment, en una franja molt reduïda). La inversió prevista en total és d'uns 7 MEUR, dels quals la Generalitat en finançarà un 85% (per la seva condició de regadiu de suport) i el 15% restant els regants.